Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΣΤΟΥΣ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! 

Στούς πέντε κορυφαίους αρχαιολογικούς προορισμούς παγκοσμίως συγκαταλέγεται η Κόρινθος σύμφωνα με έρευνα που έγινε στους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα booking.com



 Ο οικισμός της περιοχής γύρω από το Κορίνθιο εντοπίστηκε ήδη από το 5000 π.Χ. ενώ οι αρχαίοι αρχαιολογικοί χώροι είναι πολλοί και εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Επιπλέον η Αρχαία Κόρινθος διαθέτει πολλά μνημεία από την Ελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.



Η booking.com προτρέπει τους επισκέπτες να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να θαυμάσουν το εξαιρετικά Ναό του Απόλλωνα, τα θεμέλια μιας μεγάλης ρωμαϊκής βασιλικής και την πηγή της Πειρήνης.

Η πεντάδα της booking.com με τους πέντε κορυφαίους αρχαιολογικούς προορισμούς έχει ως εξής:

1. San Juan Teotihuacán, (Μεξικό)

2. Νazca, (Περού)

3. Κόρινθος, (Ελλάδα)

4. Herculaneum, (Ιταλία)


5. Chachapoyas, (Περού)



Κρήνη της Άνω Πειρήνης Ακροκόρινθος
Μύθος πρώτος
Ο Ασωπός δημιούργησε την κρήνη στον Ακροκόρινθο, ως αντάλλαγμα της πληροφορίας που έδωσε ο Σίσυφος, για την αρπαγή από το Δία της κόρης του Αίγινας.
Μύθος δεύτερος
Ο Πήγασος δημιούργησε την κρήνη στον Ακροκόρινθο, μ΄ ένα δυνατό κτύπημα της οπλής του.
Μύθος τρίτος

Η Πειρήνη ήταν κόρη του Ασωπού. Η Πειρήνη έκανε δύο παιδιά με τον Ποσειδώνα, το Λέχη και τον Κεγχρία, που έδωσαν τα ονόματά τους στους δύο λιμένες της Αρχαίας Κορίνθου. Η Άρτεμη σκότωσε άθελά της τον Κεγχρία στο κυνήγι. Η Πειρήνη έκλαψε πολύ για το χαμό του γιου της και από τα δάκρυά της δημιουργήθηκε η κρήνη. Η κρήνη βρίσκεται νότια του ναού της Αφροδίτης στον Ακροκόρινθο (Ηρόδοτος, V-52).

Η ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ



Ο Ακροκόρινθος οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τον τύραννο Περίανδρο και τον πατέρα του τον Κύψελο τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε Ακρόπολη. Οι Μακεδόνες τον 4ο αιώνα π.Χ. επισκεύασαν και ενίσχυσαν τα τείχη. Το 146 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Λεύκιος Μόμμιος Αχαϊκός κατέστρεψε την Κόρινθο και την Ακρόπολή της, καταλαμβάνοντας επισήμως την Ελλάδα. Ο Ιούλιος Καίσαρας επισκευάζει το κάστρο το 44 π.Χ.. Μία ακόμα επισκευή γίνεται τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό και κάποιες προσθήκες παρατηρούνται μέχρι και τον 12ο αιώνα. Το 1210 το κάστρο καταλαμβάνεται από τους Φράγκους και ο υπερασπιστής του Λέων Σγουρός αυτοκτονεί πηδώντας έφιππος από τα τείχη. Οι Φράγκοι πραγματοποιούν πολλές επισκευές. Στη συνέχεια ο Ακροκόρινθος αλλάζει χέρια. Παραχωρείται διαδοχικά στις ιταλικές οικογένειες Γκραβίνα και Ατσαγιόλι για να καταλήξει τελικά στον Θεόδωρο Παλαιολόγο ο οποίος το πουλά για οικονομικούς λόγους στους Ιωαννίτες Ιππότες που το κρατούν μέχρι το 1404 και του το επιστρέφουν. Το 1458 ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής κατέλαβε το κάστρο που το υπερασπιζόταν ο Βυζαντινός Ματθαίος Ασάν. Το 1687 το κάστρο περνά στα χέρια των Ενετών οι οποίοι το επισκευάζουν και του δίνουν τη σημερινή του μορφή. Λίγα χρόνια μετά, το 1715, οι Τούρκοι πολιορκούν τον Ακροκόρινθο και τον καταλαμβάνουν. Το κάστρο παρέμεινε σε αυτούς μέχρι το 1827 οπότε και παραδόθηκε στους Έλληνες κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μυθολογία
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ιδιοκτήτης της Περιοχής ήταν ο θεός Ήλιος. Τα κτήματα κάτω από τον Ακροκόρινθο (όπου αργότερα κτίστηκε η Κόρινθος) τα παραχώρησε στον γιο του Αιήτη, αλλά τον Ακροκόρινθο που ήταν το προνομιούχο σημείο της περιοχής, 240 στρέμματα τον χάρισε στην θεά Αφροδίτη. Η Αφροδίτη δεν συγκινήθηκε καθόλου από αυτό το δώρο, αφού ήταν σαφώς καλύτερα στον Όλυμπο. Προς τιμήν της θεάς, έχτισε η Μήδεια ένα ναό στη κορυφή του Ακροκορίνθου. Ήταν ένα ταπεινό και λιτό κτίσμα αλλά η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν έφτασε εκεί το νερό. Αυτό ήταν κατόρθωμα του Σίσυφου, του παμπόνηρου βασιλιά της Κορίνθου, όταν μια φορά είδε τον Δία να απαγάγει την κόρη του Ασωπού. Είπε στον Ασωπό πού κρύβονταν, με αντάλλαγμα να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας στον λόφο. Έτσι ο Βράχος απέκτησε την πρώτη του κρήνη την Πειρήνη.



Ναός της Θεάς Αφροδίτης Ακροκόρινθος




Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ιδιοκτήτης της Περιοχής ήταν ο θεός Ήλιος τον Ακροκόρινθο που ήταν το προνομιούχο σημείο της περιοχής, 240 στρέμματα τον χάρισε στην θεά Αφροδίτη. Η Αφροδίτη δεν συγκινήθηκε καθόλου από αυτό το δώρο, αφού ήταν σαφώς καλύτερα στον Όλυμπο. Προς τιμήν της θεάς, έχτισε η Μήδεια ένα ναό στη κορυφή του Ακροκορίνθου. Ήταν ένα ταπεινό και λιτό κτίσμα αλλά η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν έφτασε εκεί το νερό.






Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου



Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος, όσον αφορά τον πλούτο και την ποιότητα των ευρημάτων που εκτίθενται.



Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1930, αποτελείται από 4 αίθουσες και δύο στοές. Στον προθάλαμο υπάρχει ένα τμήμα από μωσαϊκό του 4ου αιώνα πΧ με παράσταση δύο Γρυπών που μάχονται με ένα άλογο. Το μωσαϊκό αυτό, είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά μωσαϊκά που έχουν βρεθεί.




Ακόμα εκτίθεται μία σπάνια αρχαϊκή Σφίγγα του 6ου πΧ αιώνα, σε άριστη σχεδόν κατάσταση, δείγμα ώριμης αρχαϊκής τεχνοτροπίας της Κορινθιακής σχολής.
Θα δείτε στην νέα αίθουσα τους περίφημους
δίδυμους Κούρους και τάφους καθώς και

πληθώρα από πολύτιμα εκθέματα κεραμικής της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής με εξαιρετικά δείγματα της πρωτοκορινθιακής κεραμικής, καθώς και πλούσια συλλογή από ρωμαϊκά ευρήματα, αγάλματα αυτοκρατόρων, χειρουργικά εργαλεία, σκεύη, νομίσματα.
Περισσότερα ΕΔΩ:

Αρχαία Κόρινθος: μια καταπληκτική 3D ψηφιακή παρουσίαση



Αρχαία Κόρινθος και HOLYWOOD!
It Happened in Athens (1962)
Συνέβη στην Αθήνα ο ελληνικός τίτλος!
Το 1986 ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν και πάλι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. Ένας νεαρός βοσκός, ο Σπύρος Λούης, αποφασίzει να τρέξει στο Μαραθωνοδρόμο. Στην Αθήνα, γνωρίζει την Χριστίνα, μια νεαρή γυναίκα από την πατρίδα του, που τώρα εργάζεται ως προσωπική βοηθός της Ελένης Κώστα, της πιο διάσημης ηθοποιού της Ελλάδας. Ο Σπύρος καταφέρνει να εντυπωσιάσει τον αμερικανό προπονητή Graham, ο οποίος θα του επιτρέψει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό. 
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά
Σκηνοθεσία: Andrew Marton
Σενάριο: Laszlo Vadnay
Μουσική: Μάνου Χατζιδάκι. 

Πρωταγωνιστούν: Jayne Mansfield, Trax Colton στο ρόλο του Σπύρου Λούη. Από πλευράς Ελλήνων ηθοποιών,  Ξένια Καλογεροπούλου,  Νίκος Μινάρδος,Τίτος Βανδής,Πάρις Αλεξάντερ, Μάριον Σίβα κ.α.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΕΙΑ ΕΔΩ:



ΠΗΓΕΣ
http://www.ancientcorinth.gr
www.athensmagazine.gr
www.korinthostv.gr
www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου