ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

1952 ,Ο Τούρκος πρόεδρος, Τζελάλ Μπαγιάρ, στη Αρχαία Κόρινθο.

Πριν 65 χρόνια ...
Το ημερολόγιο έγραφε 28 Νοεμβρίου 1952 όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Τζελάλ Μπαγιάρ, 
ερχόταν στη χώρα μας. 
Μετά την Αθήνα επισκέφθηκε και την Αρχαία Κόρινθο!


Πέρασαν 65 ολόκληρα χρόνια κατά τα οποία ουδέποτε επαναλήφθηκε επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρους στη χώρα μας.
Μετά την επίσημη τελετή υποδοχής κατά την άφιξή του ο Τούρκος Πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ σε ειδική τελετή στο δημαρχείο της Αθήνας ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης.
Στο σημαιοστολισμένο με τουρκικές και ελληνικές σημαίες δημαρχείο προσέρχεται και καταλαμβάνει θέση τιμητικό άγημα Ευελπίδων ενώ ακολουθεί η άφιξη του ανοιχτού αυτοκινήτου με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Βασιλιά Παύλο που γίνονται δεκτοί από τον δήμαρχο Αθηναίων Κωνσταντίνο Νικολόπουλο.




Ο Τούρκος πρόεδρος ανακηρύσσεται επίτιμος δημότη των Αθηνών από τον δήμαρχο Αθηναίων ενώ παράλληλα του προσφέρθηκε το μετάλλιο της πόλης. Ο Τούρκος Πρόεδρος απαντάει στην προσφώνηση του δημάρχου, χαιρετίζει το συγκεντρωμένο πλήθος από τον εξώστη του Δημαρχείου και στη συνέχεια αναχωρεί με το βασιλικό αυτοκίνητο που διέρχεται τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.



Ο Τζελάλ Μπαγιάρ προσέρχεται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου καταθέτει στεφάνι.
Στη συνέχεια του παρατέθηκε γεύμα από το βασιλικό ζεύγος στα Νέα Ανάκτορα. Ο Βασιλιάς Παύλος, ο Τζελάλ Μπαγιάρ και η Βασίλισσα Φρειδερίκη ποζάρουν χαμογελαστοί στο φακό στον κήπο των ανακτόρων.


Το πρωί της επόμενης ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται την Κόρινθο. Η αυτοκινητοπομπή εισέρχεται στην πόλη, όπου έχει αναρτηθεί επιγραφή που τον καλωσορίζει στην τουρκική γλώσσα. Πλήθος κόσμου ραίνει με άνθη τα αυτοκίνητα των επισήμων.
Στη συνέχεια ο Τζελάλ Μπαγιάρ συνοδευόμενος από τον Βασιλιά Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη φθάνει στην Παλαιά Κόρινθο, όπου ξεναγείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσά τους και ο διάδοχος Κωνσταντίνος.

Αυτοκινητοπομπή με τον Τούρκο Πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ εισέρχεται στην Κόρινθο, όπου έχει αναρτηθεί επιγραφή που τον καλωσορίζει στην τουρκική γλώσσα (29/11/1952). Πλήθος κόσμου ραίνει με άνθη τα αυτοκίνητα των επισήμων. Στη συνέχεια ο Τζελάλ Μπαγιάρ συνοδευόμενος από τον Βασιλιά Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη φθάνει στην Παλαιά Κόρινθο, όπου ξεναγείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσά τους διακρίνεται και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος. Αργότερα ο Παύλος με τον Τούρκο Πρόεδρο επιβιβάζονται από την προβλήτα της Ισθμίας στο αντιτορπιλικό «Πυρπολητής» για να επιθεωρήσουν μοίρα του ελληνικού στόλου.


Έπειτα ο Παύλος με τον Τούρκο Πρόεδρο επιβιβάζονται από την προβλήτα της Ισθμίας στο αντιτορπιλικό «Πυρπολητής» για να επιθεωρήσουν μοίρα του ελληνικού στόλου.





O Tούρκος Πρόεδρος Τζαλάλ Μπαγιάρ στην Ρωμαική αίθουσα του Αρχ.Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου,1952


Στις 30 Νοεμβρίου και μετά από δύο ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος αναχωρεί από την Αθήνα. Μέλη της κυβέρνησης Αλεξάνδρου Παπάγου έχουν παραταχθεί στην αποβάθρα του Πασαλιμανιού για να αποχαιρετίσουν τον Τζελάλ Μπαγιάρ που καταφθάνει με αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τους Βασιλείς Παύλο και Φρειδερίκη.
Το βασιλικό ζεύγος επιβιβάζεται στην ατμάκατο «Αλκυών», ενώ ο Πρωθυπουργός Α. Παπάγος αποχαιρετά τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Τζελάλ Μπαγιάρ ανεβαίνει με τη σειρά του στην ατμάκατο, η οποία απομακρύνεται.
Η επίσημη επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα άρχισε στις 25 Νοεμβρίου 1952. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έγινε δεκτός με μεγαλοπρέπεια στο λιμάνι του Πειραιά, και αφού παρέμεινε τρεις μέρες στην Αθήνα, στη συνέχεια, μαζί με τον βασιλιά και την βασίλισσα, ταξιδεύοντας με το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ» μέσω Θεσσαλονίκης, έφθασαν στην Καβάλα και από εκεί οδικός στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.



Μετά την άφιξή του στο λιμάνι της Καβάλας οι επίσημοι προσκεκλημένοι κατευθυνθήκαν στην πλατεία Φουάτ για την επίσημη υποδοχή. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ανοιχτού τύπου αυτοκίνητο και ξεκίνησαν την περιοδεία τους στη Δυτική Θράκη.
Το 1952 οι άνθρωποι της υπαίθρου έβλεπαν, ίσως για πρώτη φορά, μια φάλαγγα από πενήντα αυτοκίνητα, της οποίας προηγούνταν ένα πολυτελές ανοιχτό αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ίδιος ο βασιλιάς Παύλος. Οι επίσημοι, κατά τη διαδρομή τους, έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής στη Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή.


Όπως τονίζει ο κ. Μπατζακίδης, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του Τούρκου Προέδρου, παρουσία τουρκικού αγήματος και της μπάντας (όπως φαίνονται στις φωτογραφίες) που συνόδευαν τον Τζελάλ Μπαγιάρ σε αυτή τη επίσημη επίσκεψη.
Αμέσως μετά, οι επίσημοί αναχώρησαν οδικώς για την Κομοτηνή, όπου είχε έρθει πλέον η στιγμή των εγκαινίων. Στην αυλή του σχολείου Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και ο πρόεδρος του Εράνου, του Παύλου και της Φρειδερίκης, έβγαλαν από έναν λόγο στα γαλλικά, τονίζοντας τη σημασία που έχει το σχολείο στη Ελληνο – Τουρκική φιλία. Στη συνέχεια ο βασιλιάς έδωσε το ψαλίδι στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος και έκοψε τη κορδέλα, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί ξεναγήθηκαν στο κτήριο του σχολείου.
Το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, που ήταν προϊόν των συναντήσεων εκείνων, εξακολουθεί να υπάρχει και να θυμίζει σ' όλους τη φιλία των δύο γειτονικών χωρών. Το Μειονοτικό Λύκειο (Τζελάλ Μπαγιάρ) έχει δώσει εκατοντάδες αποφοίτους. Ήταν το πρώτο Γυμνάσιο, το πρώτο δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που λειτούργησε στη Δυτική Θράκη και στο οποίο η διδασκαλία γίνεται στη τουρκική και στην ελληνική γλώσσα. Η σημερινή ονομασία του είναι "Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κομοτηνής".



Ο Τζελάλ Μπαγιάρ (16 Μαΐου 1883 - 22 Αυγούστου 1986) υπήρξε Τούρκος πολιτικός, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Γεννήθηκε το 1884 και ήταν γιος μεταναστών από τη Βουλγαρία.
Αρχικά έκανε καριέρα ως τραπεζικός και δούλεψε στην Deutsche Orientbank στην Προύσα. Από νεαρής ηλικίας ασχολήθηκε με την πολιτική και εισχώρησε στο κίνημα «Ένωση και Πρόοδος» το 1907. Από το 1908 ως το 1918 διετέλεσε γραμματέας και επικεφαλής του παραρτήματος της Επιτροπής "Ένωσης και Προόδου" στην Σμύρνη. Αργότερα (1920) εξελέγη βουλευτής του Βιλαετίου Σαρουχάν (σημερινή νομαρχία Μαγνησίας) και στη συνέχεια της Σμύρνης.
Από τότε αντιπροσώπευε χωρίς διακοπή στη τουρκική εθνοσυνέλευση (Βουλή) την εκλογική του περιφέρεια Σμύρνης εκτός μικρής περιόδου όπου εκλέχθηκε βουλευτής Κωνσταντινούπολης. Πολέμησε κατά των Ελλήνων, εντασσόμενος στα ανταρτικά σώματα της Σμύρνης. Το 1921 ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και το 1923 Υπουργός Ανασυγκρότησης και ανταλλαγής πληθυσμών σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης επί Κυβερνήσεως Ισμέτ Ινονού.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου