ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ.


Ένας άντρας κατάφερε να ξεφύγει από την πρώτη εκρηκτική οργή του Βεζούβιου στο 79 Μ.Χ, μόνο για να συνθλιβεί κάτω από ένα τεμάχιο πέτρας που εκτοξεύτηκε από ένα εκρηκτικό ηφαιστειακό σύννεφο, σύμφωνα με νέες ανασκαφές στην περιοχή.




Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας της Ιταλίας, βρήκαν τα κατάλοιπα του ανθρώπου σχεδόν 2.000 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Εκπληκτικές εικόνες από τη σκηνή δείχνουν έναν σκελετό καρφωμένο κάτω από την πέτρα.
 Η πρόσκρουση συνθλίβει την κορυφή του σώματος του ανθρώπου. Το κεφάλι του θα μπορούσε ακόμα να είναι θαμμένο κάτω από την τεράστια πέτρα.



Οι βλάβες στην κνήμη του σκελετού είναι σημάδια  λοίμωξης των οστών που πιθανώς παρεμπόδιζαν την απόπειρα διαφυγής του ανθρώπου, δήλωσαν οι αρχαιολόγοι.
Ωστόσο, ο άνδρας, ο οποίος ήταν τουλάχιστον 30 ετών, επέζησε της πρώτης φάσης της έκρηξης και έφυγε για να ξεφύγει μέσα σε ένα σοκάκι, πιθανόν να σκόνταψε λόγω της λοίμωξης του.
Η πέτρα μπορεί να ήταν θυρόφυλλο.


Αλλά εκεί χτυπήθηκε από το τεράστιο πέτρινο μπλοκ - ίσως από ένα θυρόφυλλο - που ίσως τον έριξε με τη δύναμη της πυροκλαστικής ροής. Αυτό είναι το-ζεστό μείγμα αερίων, θραυσμάτων λάβας και άλλων συντριμμιών που εκτοξεύονται από ένα ηφαίστειο.
"Αυτή η ανακάλυψη έχει δείξει τα άλματα στον αρχαιολογικό τομέα. Η ομάδα στο χώρο δεν είναι μόνο αρχαιολόγοι αλλά ειδικοί σε πολλούς τομείς, μηχανικοί, συντηρητές και τεχνολόγοι με σύγχρονα  εργαλεία, όπως drones και 3D σαρωτές.
"Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να ανοικοδομήσουμε το χώρο όπως ήταν κάποτε", δήλωσε ο Massimo Osanna, γενικός διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.
"Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανασκαφή με όλα αυτά τα εργαλεία.Μεταξύ του 1800 και του 1900, έσκαψαν στην περιοχή όπου βρήκανε τον σκελετό, αλλά δεν πήγαν τόσο βαθιά όσο κάναμε εμείς.Από τους εμπειρογνώμονες που είχαμε, ήξερα πώς να το κάνουμε. "









φωτογραφίες από το Αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας.



ΠΗΓΗ: cnn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου