ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

THE GUΑRDIAN-Νόμισμα από την Αρχαία Τενέα στις καλύτερες φωτογραφίες του κόσμου.

Οι συντάκτες  του Guardian επιλέγουν φωτογραφίες από όλο τον κόσμο,ανάμεσα στις καλύτερες φωτογραφίες φιγουράρει μια από την Ελλάδα. Μια από τις καλύτερες φωτογραφίες της Τρίτης σε όλο τον κόσμο είναι και αυτή που απεικονίζει ένα αρχαίο νόμισμα νόμισμα που βρέθηκε στην ανασκαφή της αρχαίας Τενεάς.



Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας συμπεριλήφθηκε στα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 και από τον ιστότοπο του δικτύου History στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η προβολή, η ανάδειξη και η αξιοποίηση της Τενέας είναι όραμα όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας των φορέων της περιοχής,της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρου του ελληνισμού καθόσον η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ανασκαφής διαχέεται στην παγκόσμια κοινότητα .
Το 2018 εντοπίστηκαν στην αρχαία Τενέα, στο Χιλιομόδι Κορινθίας, τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα, τα οποία αποτελούν πλέον αποδείξεις για τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης, η ύπαρξη της οποίας ήταν γνωστή μόνον μέσα από ιστορικές πηγές και επιγραμματικές μαρτυρίες παλαιότερων και σύγχρονων μελετητών.

Το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης «Artsy» συμπεριέλαβε τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης μεταξύ των 15 σημαντικότερων ανακαλύψεων για το 2018. Εκτός από τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας, πόλη στην οποία σύμφωνα με το μύθο ανατράφηκε ο Οιδίποδας, στη λίστα του περιοδικού περιλαμβάνονται οι ανακαλύψεις στην Πομπηία, στην Αίγυπτο και στη νεκρόπολη των Μάγια στη Γουατεμάλα, αλλά και το πλέον «άθικτο» ναυάγιο στον κόσμο, δηλαδή, το ελληνικό πλοίο, ηλικίας τουλάχιστον 2.400 ετών, που βρέθηκε στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας και τα διεθνή ΜΜΕ ονομάζουν το «πλοίο του Οδυσσέα».

Τα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν εκτενείς αναφορές και  ρεπορτάζ για την σπουδαία ανακάλυψη.



Οι κάτοικοι της Τενέας, οι Τενεάτες, έλκοντας την καταγωγή τους από τους κατοίκους της Τενέδου, αιχμάλωτοι των Ελλήνων της Τροίας, εγκαταστάθηκαν με την άδεια του Αγαμέμνονα στον δρόμο που συνέδεε την Κόρινθο με το Άργος, στο σημερινό Χιλιομόδι. Θέση σημαντική με μεγάλη αγροτική περιοχή που έλεγχε το δρόμο προς το Άργος -το δε επίνειο αυτής, το λιμάνι των Κεγχρεών, της εξασφάλιζε στενές εμπορικές σχέσεις με την Ανατολή. Από την ανασκαφή προκύπτουν περίοδοι περισσότερης ή λιγότερης ευμάρειας, με δικό της νόμισμα, και με ιδιαίτερη άνθιση την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, λόγω σχέσεων με τη Ρώμη. Η ανασκαφή έχει αγκαλιασθεί από το χωριό με τον καλύτερο τρόπο, ενώ αρκετοί κάτοικοι παραχωρούν τις ιδιοκτησίες τους για την ανασκαφή.
Όπως είχε αναφέρει η Δρ. Έλενα Κόρκα, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Τενέας:

«το κομμάτι το οποίο εμείς σκάβουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή, τα οικιστικά, εντοπίζονται στα ελληνιστικά και στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν είχε μια τεράστια ευμάρεια η πόλη αυτή, η οποία είχε αρχίσει να διεκδικεί την ανεξαρτησία της […] Και μόνο ο μύθος ότι ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε εκεί τους Τρώες ή τους κατοίκους της Τενέδου, όλα αυτά δείχνουν τη σημασία της πόλης».

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα ερευνητών, ενώ συμμετείχαν σε αυτό φοιτητές από πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού, οι οποίοι εργάστηκαν και μαθήτευσαν στο πλαίσιο των ανασκαφικών εργασιών. Ταυτόχρονα, διεξήχθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου της περιοχής.

Ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας συμπεριλήφθηκε στα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 και από τον ιστότοπο του δικτύου History.

Tenea project 2019- Αncient coin from Tenea.Greece.


Πηγή: Tje Guardian-ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου