ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Συνέβη στην ...Αρχαία Κόρινθο!!!







Σκηνές απο την ταινία "Συνέβη στην Αθήνα",1962, γυρισμένες στην Αρχαία Κόρινθο.
Φιλμ για τον Μαραθώνιο της Αθήνας με την Τζέην Μάνσφιλντ και μουσική Χατζιδάκι. Ταινία αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Η παραγωγή είναι της 20th Century Fox και του Jodie Copelan. Η σκηνοθεσία είναι του Andrew Marton, το σενάριο του Laszlo Vadnay και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Πρωταγωνιστούν η Jayne Mansfield και ο Trax Colton στο ρόλο του Σπύρου Λούη. Από πλευράς Ελλήνων ηθοποιών, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Νίκος Μινάρδος, ο Τίτος Βανδής, ο Πάρις Αλεξάντερ, η Μάριον Σίβα κ.α.

Το 1896 ανακοινώνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αναβιώσουν και θα γίνουν στην Αθήνα. Ο νεαρός βοσκός, ο Σπυρίδων Λούης (Colton, σε μια φανταστική αλλά μερικές φορές ακριβή απεικόνιση του μεταφορέα νερού Spyridon Louis ), αποφασίζει να εισέλθει στον μαραθώνιο των 26 μιλίων. Κάποτε στην Αθήνα συναντά την Χριστίνα Γράτσο (Καλογεροπούλου) μια νεαρή γυναίκα από την πατρίδα της που τώρα είναι η ορντινάτσα της πιο διάσημης ηθοποιού της Ελλάδας, Ελένη Κόστα (Μάνσφιλντ). Ο εραστής της Ελένης, κ. Αλεξίου Βινάρδος (Μινάρδος), είναι ένας ισχυρός άνθρωπος στην Ελλάδα και ένας σεβαστός δρομέας. Αν και ο Σπυρίδων έφτασε μετά την ημερομηνία εισόδου, η επιμονή και η αθλητική του ανδρεία εντυπωσιάζουν τόσο τους Ολυμπιακούς αξιωματούχους όσο και τον προπονητή Graham (Mathias), ότι είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί στον αγώνα.

Για να προωθήσει τον εαυτό της, η Ελένη αναγγέλλει ότι θα παντρευτεί τον νικητή του μαραθωνίου, έχοντας πίστη ότι θα είναι ο αγαπημένος της Vinardos. Η πρότασή της προωθείται έντονα στον Τύπο. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση του Σπυρίδωνα, η Ελένη τον ακολουθεί ρομαντικά. Ο Σπυρίδωνας παραμένει πιστός στη Χριστίνα και προσπαθεί να απαλύνει τον φόβο της ότι θα την εγκαταλείψει για την Ελένη.

Αφού ξεκίνησε τον τελευταίο αγώνα και συνοδεύτηκε κυρίως από το μικρό σκυλί που τρέχει δίπλα του, ο Σπυρίδωνα κερδίζει τον αγώνα. Η Ελένη  λέει στον Σπυρίδωνα να βρει την Χριστίνα και να την παντρευτεί λέγοντας "... είναι η κοπέλα σου, όχι εγώ". Ο Σπυρίδων προσπαθεί να τρέξει για να βρει την Χριστίνα, αλλά λιποθυμεί. Αναβιώνει δύο ώρες αργότερα και αρχικά πιστεύει ότι όλα ήταν ένα όνειρο. Η Χριστίνα βρίσκει τον Σπυρίδωνα καθώς επιστρέφει στην τελική γραμμή για να θυμάται τη δόξα του και μοιράζονται ένα φιλί.




Το "Συνέβη στην Αθήνα", ενός ανεκδιήγητου (σε επίπεδο αφέλειας και γραφικότητας) - αλλά, ούτως ή άλλως, για τα αμερικανάκια προοριζόταν - φιλμ που διηγείται την ιστορία της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 (εκεί όπου ο "Κολοσσός του Μαρουσιού" ...Σπύρος Λούης είχε μετατραπεί από νερουλά σε βοσκό που έβοσκε τα πρόβατά του πάνω στα βράχια της Ακρόπολης,αλλά που να δωθεί άδεια γυρίστηκε στον Ναό του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο) και στο οποίο η αμερικανίδα σταρ πρωταγωνιστούσε. Την παράσταση βέβαια έκλεβε (αυτή είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια) - με τη δροσιά και τον αυθορμητισμό της - στο συγκεκριμένο φιλμ η δικιά μας Ξένια Καλογεροπούλου (που δεν θα' χε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες σταρ του εξωτερικού αν τα βήματά της την είχαν οδηγήσει κατά κει)... ντυμένη κάτι ανάμεσα σε βοσκοπούλα-τουριστική μινιατούρα και ορντινάτσα της Αμαλίας (με κότσο πλεξούδα, λευκή καλαθο-καπελούρα στο κεφάλι και συναφή αξεσουάρ - το σεγκούνι μόνο απουσιάζει). 



Το φιλμ είναι άστα να πάνε... αρκεί, να πω μονάχα τούτο : στη σεκάνς της τελετής έναρξης των Αγώνων (προσέχεις έτσι; στα 1896 - υποτίθεται - βρισκόμαστε) στο Καλλιμάρμαρο, ο μέγας σκηνοθέτης τραβάει ένα γενικό πλάνο... όπου δίπλα στις άμαξες με τα άλογα και τις φουστανέλες που καταφθάνουν για την εκδήλωση, ξεπροβάλλουν τα πενταόροφα μπετά και τα γιαπιά της πολεοδομικής "έξαρσης" των sixties, από μια Αθήνα που ο γέρο-Καραμανλής είχε ήδη παραδώσει βορά στους εργολάβους της εποχής για να την πνίξουν τις επόμενες δεκαετίες στο τσιμέντο... Τι τα θες; Τουλάχιστον υπήρχε κι εκείνο το τραγουδάκι με τη μουσική του Χατζιδάκι να ντύνει τα πλάνα : "Αυτό που ακούτε συνέβη στην Αθήνα, πάνω στο δρόμο που ανθίζουνε τα κρίνα. Μεθά ο αγέρας, μεθάνε και τα κρίνα κι ό,τι αγαπάμε γεννιέται στην Αθήνα".




Μικρό παιδί απ’ την αυγή
είχα μείνει μόνη στην πηγή.
Νερό ζητούσα και καρτερούσα
μέσα απ’ τα δέντρα τ’ άλογο να βγει.

Μα τ’ άλογό μου δε θα βρει
ούτ’ εμένα ούτε την πηγή
κι έτσι θλιμμένο και διψασμένο
πίσω απ’ το φράχτη θ’ αποκοιμηθεί.

Αυτό που ακούτε συνέβη στην Αθήνα
πάνω στο δρόμο που ανθίζουνε τα κρίνα.
Μεθά ο αγέρας, μεθάνε και τα κρίνα
κι ό,τι αγαπάμε γεννιέται στην Αθήνα. 

Μεθά ο αγέρας, μεθάνε και τα κρίνα

κι ό,τι αγαπάμε γεννιέται στην Αθήνα.

Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις
Μουσική:   Μάνος Χατζιδάκις
Eρμηνευτές:  
1. Νανά Μούσχουρη
2. Αλίκη Καγιαλόγλου  

3. Έλλη Πασπαλά





(Τι μπορεί να θυμηθεί κανείς από μια φωτογραφία τώρα. Κοίτα να δεις, τι συνειρμούς κάνει το μυαλό του ανθρώπου. Τέλος πάντων.)
Στα πλαίσια της παραμονής της στην Αθήνα, η χυμώδης ηθοποιός, γνωστή για τα ενδυματολογικά "ατυχήματά" της κατά την δεκαετία του 1950 οπότε και καθιερώθηκε ως sex symbol και για πολλούς αντίπαλο δέος της επίσης ξανθιάς Marilyn Monroe, εκμεταλλεύτηκε ποικιλοτρόπως την παρουσία της στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, η εκρηκτική Jane Mansfield βρέθηκε να πρωταγωνιστεί συν τοις άλλοις σε διαφήμιση της καπνοβιομηχανίας της οικογενείας Παπαστράτου (με το γνωστό εργοστάσιο στην ομώνυμη συνοικία του Πειραιώς) εμφανιζόμενη σε φωτογραφίες όπως η παρακάτω:


Όπως ήταν φυσικό, ο Τύπος της εποχής κάλυψε εξ'αρχής την είδηση της επικείμενης ταινίας καθώς και την άφιξη της Jayne Mansfield στην Ελλάδα μετά του συζύγου της, επίσης ηθοποιού, Miklós "Mickey" Hargitay (Ούγγρος μεγαλωμένος στις ΗΠΑ ο οποίος ασχολήθηκε με την σωματοδόμηση και κέρδισε τον τίτλο του NABBA Mr. Universe το 1955)
Ομοίως ο Τύπος της εποχής κάλυψε την παρουσία της διάσημης Αμερικανίδας σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις και συναντήσεις κατά την διάρκεια της διαμονής της στην Αθήνα με τους φωτορεπόρτερ - παπαράτσι να καραδοκούν για την επόμενη φωτογραφία όπου η Mansfield - κατά την προσφιλή της τακτική - θα παρεκτρεπόταν ενδυματολογικώς αποκαλύπτοντας κάποια από τα "προσόντα" της.


Ο κατάλογος των δραστηριοτήτων της Jayne Mansfield περιλάμβαναν εκτός από εξόδους σε κοσμικά και νυχτερινά κέντρα, συναντήσεις με προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, φωτογραφήσεις για περιοδικά (λ.χ. "Πρώτο", "Ρομάντζο" κ.α.) και μεγάλες συνεντεύξεις όπως λ.χ. αυτή που παραχώρησε άρτι αφιχθείσα στη χώρα μας, τον Σεπτέμβρη του έτους 1960, στον Φρέντυ Γερμανό. 




ΠΗΓΗ
http://pisostapalia.blogspot.gr
youtube.com
stixoi.info
Wikipedia - It Happened in Athens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου