ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου: Αποδομήθηκε η έκθεση των επαναπατρισθέντων αρχαιοτήτων της Ρωμαϊκής Αίθουσας

Φωτογραφία: Λέκκας Νότης 2018

Την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 με την βοήθεια των παιδιών της Ε’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Κορίνθου, στο πλαίσιο ενός βιωματικού μαθήματος για τις αρχαιότητες, αποδομήθηκε η έκθεση των επαναπατρισθέντων αρχαιοτήτων που βρισκόταν στην Ρωμαϊκή Αίθουσα του Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, από τον Δεκέμβριο του 2001.



Η εκπαιδευτική δράση στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές της Ε’ Τάξης με τις δασκάλες τους κα Λιάνα Μότσια διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου και κα Κανατσούλη Μαρία, συντονίστηκε από τον συντηρητή της Εφορείας μας κ. Βλάσση Δεληστάθη, την συντηρήτρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών κα Νικόλ Αναστασάτου, την υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής κα Ιουλία Τζώνου και τον κ. Μανώλη Παπαδάκη επιστημονικό συνεργάτη της Σχολής. Τα παιδιά πληροφορήθηκαν για την μεγάλη κλοπή του Μουσείου, την επιστροφή των αρχαιοτήτων στην γενέθλια γη και την μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας με τις καταστροφικές της συνέπειες για την πολιτιστική μας κληρονομιά. 
Τα παιδιά βοήθησαν τους συντηρητές να απομακρύνουν τα αρχαία αντικείμενα από τις βιτρίνες, συζήτησαν με τους αρχαιολόγους για τον τρόπο κατασκευής τους και τις χρήσεις τους και ενημερώθηκαν για τον τρόπο συντήρησης και αποθήκευσής τους στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Μετά την εκπαιδευτική δράση της Ε’ Τάξης υλοποιήθηκε ένα άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την ΣΤ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Κορίνθου και την συμμετοχή των δασκάλων κας Γιαννίση Ανθής και κ. Κακογιάννη Παναγιώτη. Επρόκειτο για ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την κα Βασιλική Χρήστου μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Τα παιδιά αναζήτησαν υλικά τεκμήρια ομορφιάς στα εκθέματα του Μουσείου και με την καθοδήγηση της κας Χρήστου και με την χρήση εποπτικού υλικού , διατύπωσα απόψεις και προβληματίστηκαν για τα αισθητικά πρότυπα και τις εκφράσεις του ωραίου από την αρχαιότητα έως σήμερα σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αξιοποιήθηκαν αντικείμενα τόσο από την έκθεση των επαναπατρισθέντων όσο και από τις άλλες αίθουσες του Μουσείου. 
Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την συνδρομή και συμμετοχή των Φυλάκων Αρχαιοτήτων του Μουσείου που βοήθησαν σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθοδηγώντας και ενθαρρύνοντας τα παιδιά.



«Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους συμμετέχοντες, το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, το προσωπικό της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Κορίνθου, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά πάνω απ’όλα ευχαριστώ τα παιδιά για την ενθουσιώδη αλλά προσεκτική παρουσία τους και συμμετοχή τους μέσα στους χώρους του Μουσείου αλλά και των αποθηκών.
Είναι πραγματικά συγκινητικό να διαπιστώνει κανείς με πόση προσήλωση, σεβασμό και φροντίδα αγγίζουν τα παιδιά τα αρχαία ειδώλια, τα οποία ζωντανεύουν μέσα στα παιδικά χέρια και αφηγούνται ιστορίες με οδηγό τις αισθήσεις»

Παναγιώτα Κασίμη


Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας

ΠΗΓΗ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου