ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Πλήθος και Τάλαρα ... Ατάκτως Ερριμμένα στην Κόρινθο

Πλήθος και Τάλαρα ... Ατάκτως Ερριμμένα



Ο καταλυματίας ~ αξιωματικός που μεριμνούσε για τα στρατιωτικά καταλύματα των στρατιωτών την εποχή του Όθωνα ~ και άλλοι Βαυαροί, μαζί με  πενήντα  αγωγιάτες ΄Ελληνες μετέφεραν πολλά τάληρα της Μαρίας Θηρεσίας,μητέρας του Όθωνα στο Ναύπλιο...!!!

Από την Στερεά,έφθασαν στην Κόρινθο και  μαζί με τον γιατρό του τάγματος κατάλυσαν σε ένα παντοπωλείο που στον πάνω όροφο είχε διαμερίσματα. Ο Επίσκοπος της Κορίνθου θέλησε να δει τον αρχηγό μας. Ανέβηκε συνοδευόμενος από  πολλούς ιερείς την σκάλα. ΄Οταν ανέβηκε εις την είσοδο του δωματίου κρατώντας την ποιμαντορική ν  του ράβδο εσηκώθηκαν όλοι οι αγωγιάτες για να φιλήσουν την χείρα της αυτού Πανιερότητος ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ όμως αυτήν την έκαναν τόσο γρήγορα και συγχρονισμένα ώστε το δάπεδο που είχε λεπτές σανίδες και στηριζόταν πάνω σε λεπτά δοκάρια στους τοίχους έτριξε. Οι χωρικοί φοβήθηκαν και έτρεξαν προς την πόρτα κραυγάζοντας με μεγάλη ταραχή. ΄Ετσι ενώ το δάπεδο έτριζε εβυθίστηκαν όλοι προς τα κάτω και μόνο εγώ και ο γιατρός εμείναμε επάνω διότι ο επίσκοποςμε τον πρώτο τριγμόν του δαπέδου είχε κατέβει την σκάλα!



Εγώ έβαλα το ένα πόδι μου έξω από το παράθυρο και εκάθησα ιππαστί. Η θέση του γιατρού άρχισε να κινδυνεύει Το ντιβάνι έγινε επικλινές - '' Βοήθεια '' ! εκραύγαζε ο γιατρός βλέποντας με φρίκη εις το βάθος απ' όπου  ακούγονταν βόγγοι και κατάραι. Αλλά καμία βοήθεια το ντιβάνι έκλινε το δε στρώματου, που εκράτει και με ταςδύο του χείρας ο γιατρός εξωλίσθησε τελείως και ο ιατρός έπεσε με το στρώμα του εις το βάθος επάνω εις τας κεφαλάς των χωρικών και της επιτροπής του Ταμείου.
Το βαρύ ταμείον είχε πέσει επί μεγάλου πιθαριού γεμάτου ελαίου το οποίον κατέθραυσε  όλα δε επλημμύρισαν εξ ελαίου. Εντός του υγρού αυτού ευρίσκετο ο καταλυματίας και πλησίον του πολλοί χωρικοί οι οποίοι αν και ευρίσκοντο εις δυσάρεστον  θέσιν ώρμησαν εν τούτοις επί του σκορπισθέντος Μαμμωνά, δια να τον αλιεύσουν από το έλαιον τας σαρδέλλας τας ελαίας και τας άλλας ουσίας! Ο καταλυματίας εμάχετο εναντίον των βλασφημών και θυμώνων λησμονών εν τη οργή του την εντός του ελαίου θέσιν του. Προσεπάθει να συλλάβει τους αγωγιάτας εκ της μακράς οπισθίας κόμης των αλλά ματαίως...!!! Φωνάζοντες εκείνοι ηλίευσαν τα διεσπαρμένα τάληρα της Μαρίας Θηρεσίας*...!!!



*Τhaler Μαρίας Θηρεσίας.Νόμισμα της Φραγκοκρατίας

Τα πρώτα ευρωπαϊκά «τάληρα» αργυρά νομίσματα διαμέτρου περί τα 40 χιλ.,
 βάρους περί τα 29 γρ. και καθαρότητας περί τους 900 βαθμούς αργύρου,
 κόπηκαν στο αυστριακό Τιρόλο κατά την προτελευταία δεκαετία του 15ου αι.
 Καθώς είναι ουσιαστικά τα πρώτα αργυρά νομίσματα με βάρος μεγαλύτερο των 20 γρ.
 από την εποχή του αρχαιοελληνικού δεκαδράχμου, η κοπή τους σηματοδοτεί στο χώρο
 της νομισματικής την αρχή των νεώτερων χρόνων και ταυτόχρονα την αφετηρία της
 επικράτησης των Ευρωπαίων σε παγκόσμια κλίμακα. Το νόμισμα αυτό, το thaler,
 θα υιοθετηθεί σταδιακά και από άλλες δυνάμεις, όπως τις Κάτω Χώρες (daalder),
 τη Βενετία και τη Γένουα (tallero) και θα χρησιμοποιηθεί με συγγενείς ονομασίες,
 όπως dollar στις αγγλικές αποικίες της Β. Αφρικής, για να περιγράψει και άλλα
 αργυρά νομίσματα των αυτών περίπου διαστάσεων και βάρους.


Σήμερα, οι επανακοπες ταληρα Θηρεσιας, που εχουν δηλαδη την χρονολογια 1780, κοστίζουν σε αριστη κατασταση περίπου 22€ ευρω, δυο ευρω πανω-κατω.
Κυκλοφορημενες σειρές πανε απο 16€ εως 18€ ευρω το πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου