ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

«ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ – Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΟΖΟΝ Μ.Κ.Ο



Η ΟΖΟΝ είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 με φιλοδοξία να προάγει ιδέες και λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι δράσεις  που ξεκινούν  τον Μάρτιο του 2019 και θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 με τέσσερις ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν σε ισάριθμους δήμους του Κορινθιακού.


«Κορινθιακός - η δική μας θάλασσα»

Ένα έργο για την καταγραφή της συσσώρευσης απορριμμάτων στις ακτές και τη θάλασσα του Κορινθιακού.



Αναβολή της προγραμματισμένης δράσης καθαρισμού και καταγραφής απορριμμάτων στα Καλάμια Κορίνθου την Πέμπτη 28 Μαρτίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Απριλίου με ώρα συγκέντρωσης 09:00 μπροστά από το 5ο Δημοτικό Κορίνθου.
Στο πλαίσιο της δράσης, καλούνται εθελοντές να συμμετάσχουν και να αποτελέσουν μέρος του ερευνητικού προγράμματος για τα απορρίμματα στον Κορινθιακό κόλπο.
Οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν στις μεθόδους καταγραφής καθώς επίσης και στην οργάνωση και διαχείριση ομάδων καταγραφής. Στόχοι μας είναι:
• Η συλλογή εποχικών δεδομένων για τη συσσώρευση των απορριμμάτων στη θάλασσα και τις ακτές του Κορινθιακού
• Η εκπαίδευση των εθελοντών και η πιστοποίηση της ικανότητας και γνώσης τους
• Η δημιουργία δικτύου ικανών συνεργατών με περιβαλλοντική ευαισθησία για την υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων προστασίας και αποκατάστασης του Κορινθιακού
Το έργο υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και τη συμμετοχή της ΟΖΟΝ Μη Κυβερνητική Οργάνωση, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο Αρίων», τον Οικιστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Βοιωτίας «η Αργώ» τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, και το Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδας «Κρισσαίος», στα πλαίσια της προσπάθειας για την προστασία και ανάδειξη του Κορινθιακού κόλπου, μετά την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000.
Για ενημέρωση και πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο του έργου, επερχόμενες δράσεις και συμμετοχή εθελοντών σε αυτές, το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα www.ozon-ngo.gr/korinthiakos



ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΖΟΝ

Η ΟΖΟΝ υλοποιεί έργο για την έρευνα και την καταγραφή της συσσώρευσης απορριμμάτων στις ακτές και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Στην υλοποίηση συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «ο Αρίων», η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, ο Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδας «Κρισσαίος» και ο Οικιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής Βοιωτίας «η Αργώ».
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη του Κορινθιακού κόλπου, μετά την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η συλλογή πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων για τη δρομολόγηση λύσεων που θα αντιμετωπίζουν το διογκούμενο πρόβλημα της απόρριψης και συσσώρευσης των σκουπιδιών στο φυσικό περιβάλλον.
Για την επίτευξη του σκοπού της, η ομάδα έργου θα δημιουργήσει σταθμούς καταγραφής σε επιλεγμένες ακτές του Κορινθιακού ενώ ταυτόχρονα θα προβεί στη συστηματική συλλογή επιπλεόντων μικροπλαστικών από το θαλάσσιο χώρο. Τις ομάδες έργου θα κληθούν να πλαισιώσουν εθελοντές με περιβαλλοντική ευαισθησία και διάθεση να εκπαιδευτούν και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια καθαρισμού και καταμέτρησης στις ακτές. Παράλληλα θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σχολεία και ομάδες πολιτών ώστε να γνωρίσουν από κοντά το πρόβλημα και τις μεθόδους καταγραφής.
Οι δράσεις  που ξεκινούν  τον Μάρτιο του 2019 και θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 με τέσσερις ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν σε ισάριθμους δήμους του Κορινθιακού.

Νήσος Κυρά - 26-4-2017 Συγκέντρωση απορριμμάτων κεντρικής παραλίας

Η ΟΖΟΝ είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 με φιλοδοξία να προάγει ιδέες και λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών με σεβασμό στο περιβάλλον. Η αρχική φιλοδοξία των ιδρυτών μετεξελίχθηκε σε πάθος για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για κάθε μορφή βιώσιμης ανάπτυξης. Σήμερα η ΟΖΟΝ πλαισιώνεται από ένα πλήθος επιστημόνων, εθελοντών και φίλων, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο όραμα και εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την επίτευξή του. Οι αξίες που διέπουν την ΟΖΟΝ είναι το πάθος για τη ζωή και το περιβάλλον, η αρμονική συνύπαρξη, η ανοιχτή επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η ομαδική δουλειά και  η δίψα για μάθηση.   Απώτερος στόχος όλων μας είναι να αφήσουμε μια κληρονομιά στα παιδιά μας, για την οποία θα είναι υπερήφανα και θα τα εμπνεύσει κι αυτά με τη σειρά τους να προσπαθήσουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.


ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δειγματοληψίες υδάτων ακτών κολύμβησης Πελοποννήσου - Δειγματοληψία θαλασσινού νερού.

Κοκκώσι - Ο μαγικός βυθός



Ο υγρότοπος Κοκκωσίου Αλμυρής στην Κορινθία αποτελεί ένα φυσικό υδάτινο σώμα σπάνιας ομορφιάς, αλλά και ξεχωριστής σημασίας για το οικοσύστημα της περιοχής, καθώς είναι ο μοναδικός πλέον υγρότοπος της Ανατολικής Κορινθίας. Συνδέεται με τη θάλασσα της Αλμυρής και δημιουργείται από την εκροή των υφάλμυρων υδάτων που πηγάζουν από τον παρακείμενο λόφο.Η παραλία στις εκβολές του καλύπτεται από βότσαλο και έχει βαθιά, κρύα και πεντακάθαρα νερά.


Στη μεταβατική του ζώνη διαβιούν σπάνια είδη υδρόβιας πανίδας, ορνιθοπανίδας και χλωρίδας που τελούν υπό προστασία. Σημαντική μοναδικότητα αποτελεί το σπάνιο ενδημικό είδος ψαριού Aphanius almiriensis ή Ζαχαρίας Αλμυρής, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από την εν λόγω περιοχή και συναντάται παγκοσμίως μόνο στο Κοκκώσι Αλμυρής και στον Μουστό Αρκαδίας. Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία του προστατευόμενου Ευρωπαϊκού χελιού Anguilla anguilla στις μικρές του λίμνες.


Το Κοκκώσι κατατάσσεται στους υγροτόπους με επιφάνεια έως ογδόντα (80) στρέμματα και προστατεύεται από τον νόμο Ν.3937/2011. Η αρχική του έκταση έφτανε τα 40 στρέμματα, που όμως σήμερα περιορίζονται στα 8 στρέμματα.

Κοκκώσι Αλμυρής Εικόνες Βυθού

Η Μεσόγειος - η «δική μας θάλασσα» - δέχεται πλέον αφόρητες περιβαλλοντικές πιέσεις. Βασικοί συντελεστές είναι η αύξηση της δραστηριότητας στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο, η εντεινόμενη οικοδομική δραστηριότητα και αστικοποίηση στις ακτές, η αλόγιστη κατανάλωση, χρήση και απόρριψη. Η συνεχής υποβάθμιση του ζωτικού χώρου της Μεσογείου αναμένεται πως θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες που γειτνιάζουν με τη θάλασσα και εξαρτώνται από αυτή.
Οι  δράσεις της ΟΖΟΝ εστιάζουν:
στην έρευνα για την ποσοτικοποίηση και ανάδειξη των προβλημάτων
στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών
στην ενεργοποίηση αρμόδιων κρατικών και τοπικών φορέων
στο σχεδιασμό και την υλοποίηση βιώσιμων λύσεων

 Για το σκοπό αυτό η ΟΖΟΝ συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμια, Ιδρύματα, Ινστιτούτα), φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλες ΜΚΟ, συλλόγους και εθελοντές ώστε να επιτύχει τους στόχους της.

Άφιξη και ξεφόρτωμα στο λιμάνι της Νέας Επιδαύρου
Ώρα για δράση: Καθαρίζουμε τις ακτές του Σαρωνικού από τα σκουπίδια.
 


Τον Ιανουάριο του 2017, η ΟΖΟΝ, με το επιχειρησιακό της σκάφος Ναυτίλος, ξεκίνησε με ιδίους πόρους και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έργο για την αποτύπωση της ρύπανσης από θαλάσσια απορρίμματα στις δυσπρόσιτες ακτές του Σαρωνικού. Ένα χρόνο αργότερα, η ΟΖΟΝ ξεκινάει τον καθαρισμό 65 δυσπρόσιτων ακτών στο Δυτικό Σαρωνικό.


ΧΕΡΣΑΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο σεβασμός για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και λειτουργούμε έχει ως προϋπόθεση τη γνώση και την ορθή ενημέρωση. Η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διαβιούν και αναπτύσσονται οι τοπικές κοινωνίες, αποτελεί γνώμονα για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της ΟΖΟΝ, οι οποίες εστιάζουν:
σε πρωτοβουλίες για την καταγραφή, την έρευνα και τη διαφύλαξη οικοσυστημάτων και της σχετιζόμενης με αυτά χλωρίδας και πανίδας στην προώθηση και συμβουλευτική στήριξη έργων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος σε ενέργειες για την επιμόρφωση τοπικών κοινωνιών για το περιβάλλον, τις ιδιαιτερότητες και την ιστορία του τόπου στον οποίο διαβιούν και αναπτύσσονται.



ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΟΖΟΝ πιστή στην αρχή της δράσης σε τοπικό επίπεδο, προωθεί δραστηριότητες και έργα τα οποία συμβάλλουν στην ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Οι μικρές τοπικές κοινωνίες αποτελούν πυρήνες αειφόρου ανάπτυξης οι οποίοι διαθέτουν μεν υψηλό δυναμικό αυτό όμως συχνά μένει ανεκμετάλλευτο λόγω της έλλειψης οράματος, γνώσης και επαρκών κινήτρων.
Η πράσινη σκέψη συντελεί στη διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής που βρίσκεται σε αρμονία  με το περιβάλλον. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει πηγή επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης, καινοτομίας καθώς επίσης και εργαλείο εξοικονόμησης κόστους.


Η ΟΖΟΝ από την ίδρυσή της έχει σαν στόχο να προωθεί και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα που προάγει την αειφόρο ανάπτυξη, λαμβάνοντας πάντα υπόψη της τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η οργάνωση διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και δικτύωση ώστε: να υλοποιεί δράσεις ενθάρυνσης της επιχειρηματικότητας προβάλλοντας νέες ιδέες και δοκιμασμένες πρακτικές μέσα από στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης να παρέχει συμβουλευτικό έργο σε επιχειρήσεις, φορείς και ιδιώτες που επενδύουν σε δραστηριότητες οι οποίες ωφελούν το περιβάλλον και την κοινωνία.

«ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ – Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ»







ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

http://www.ozon-ngo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου