ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ 2016

Εδώ και δέκα χρόνια, η Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη διοργανώνει τις Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Υπηρεσία για τον Πολιτισμό και την Ψυχαγωγία του δήμου της Νυρεμβέργης, καθώς και με το Künstlerhaus στο KunstKulturQuartier, όπου και λαμβάνουν χώρα οι προβολές των ταινιών (Königstr. 93. 90402 Nürnberg). Με αφορμή την πέμπτη επέτειο του Φεστιβάλ, η οργανωτική ομάδα σχεδίασε ένα πλούσιο, με μεγάλη ποικιλομορφία πρόγραμμα:

Οι Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου αρχίζουν στις 23.11.2016, στις 18.00. Στην εναρκτήρια εκδήλωση καλεσμένοι θα είναι ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης («Νοτιάς», «Πολίτικη Κουζίνα»), η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό, ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές («Φιλιά εις τα παιδιά») και οι αντιπρόσωποι της HellasFilmBox Berlin: η διευθύντρια προγράμματος Ιωάννα Κρυωνά και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Sandra von Ruffin. Θα προβληθεί η πρεμιέρα για την Γερμανία της ταινίας «Νοτιάς» (Τάσος Μπουλμέτης) και μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
Άλλες, αξιόλογες ταινίες που εμπλουτίζουν με τη σειρά τους το πρόγραμμα των επόμενων ημερών είναι οι παρακάτω :
Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού (Λυγίζος), Όχθες (Καρκανεβάτος), Ουζερί Τσιτσάνης (Μανουσάκης), Lobster (Λάνθιμος), Χειμώνας (Κουτσολιώτας), Τετάρτη 4:45 (Αλεξίου), Μικρά Αγγλία (Βούλγαρης), Χenia (Kούτρας), Amore mio (Δήμας). Το πρόγραμμα των ταινιών ολοκληρώνεται με την «Πολίτικη Κουζίνα» (2003, Μπουλμέτης), την κλασική ταινία Αστέρω (1929, Δημόπουλος), καθώς και την πρεμιέρα της παραγωγής της Καλλιτεχνικής Λέσχης "Besser" (Ταινία μικρού μήκους, 2016, Κωνσταντίνος Νικηφορίδης).
Στο πρόγραμμα αυτή τη φορά συμπεριλαμβάνονται και δύο Ντοκιμαντέρ, που θα αποτελέσουν βάση για συζήτηση μετά το τέλος της προβολής τους. Η ταινία "Φιλιά εις τα παιδιά" (Λουλές) παρουσιάζει τη ζωή πέντε παιδιών με γονείς Εβραίους, τα οποία έζησαν την εποχή της κατοχής στην Ελλάδα και σώθηκαν από Χριστιανούς. Η ταινία "und dass einer für den anderen da ist!" (Ομάδα μαθητών του Oskar-von-Miller-Realschule, Rothenburg) περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία του παιδιού Günther Paul, που γεννήθηκε το 1944 ως καρπός μιας σχέσης αγάπης, μιας νεαρής Ελληνίδας με έναν γερμανό στρατιώτη.

Μετά από τις προβολές των ταινιών θα ακολουθήσουν συζητήσεις με τους καλεσμένους: Μανούσο Μανουσάκη (Ουζερί Τσιτσάνης), Κώστα Κουτσολιώτα και Elisabeth Schuch (Χειμώνας), Χρήστο Δήμα (Amore Mio), Βασίλη Λουλέ (Φιλιά εις τα παιδιά) καθώς και Thilo Pohle με τους μαθητές της ομάδας κινηματογράφου (… und dass einer für den anderen da ist!).






Οι Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου παρέχουν επίσης τη δυνατότητα στους επισκέπτες:


α) να γνωρίσουν το ψηφιακό αρχείο του μουσείου Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, μέσα από αποσπάσματα ταινιών παρουσιάζεται η εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου από το 1900-2000.
β) να συμμετέχουν στο σεμινάριο (Masterclass) «Από το βιβλίο στην ταινία». Μελλοντικοί σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ή απλώς ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πως μπορεί να γίνει ταινία ένα λογοτεχνικό έργο. Θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα το σενάριο της ταινίας ¨Ουζερί Τσιτσάνης¨. Ως εισηγητές θα λάβουν μέρος ο σεναριογράφος της ταινίας Γεώργιος Σκαμπαρδώνης και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης. Τις εμπειρίες από την πλευρά της παραγωγής θα παρουσιάσει ο παραγωγός Γιάννης Εξηντάρης.

Αλλά τί θα ήταν ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου χωρίς το ανάλογο μουσικό πρόγραμμα;
Αυτό το ρόλο έχει αναλάβει γι΄ αυτή τη χρονιά η μουσική ομάδα της Καλλιτεχνικής Λέσχης, η οποία είχε στις αρχές του 2016 οργανώσει με μεγάλη επιτυχία τη μουσικοθεατρική παράσταση "Ρεμπέτικο". Κάθε βράδυ λοιπόν, μετά τις 20.00μ.μ. στο Foyer του Künsterhaus θα υπάρχει ζωντανή ελληνική μουσική. Το μουσικό πρόγραμμα παρουσιάζει και εδώ ποικιλομορφία και θα περιέχει κρητική μουσική με το Μανώλη Καλυκάκη, Γεώργιο Πασπαράκη και Κώστα Καμνάκη (24.11.2016), ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση με το Γερμανό καλλιτέχνη Christian Ronig (25.11.2016), καθώς και σύγχρονη ελληνική και ξένη μουσική με το μουσικό και συνθέτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (26.11.2016).


Τέλος, το Φεστιβάλ θα κλείσει με τη συναυλία της μουσικής ομάδας της Καλλιτεχνικής Λέσχης, με γνωστά σε όλους τραγούδια και μελωδίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο και την Τηλεόραση (27.11.2016, 7.00μ.μ., Festsaal).


H Hellas TV στηρίζει την προσπάθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Νυρεμβέργης και σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές των πέντε ημερών που θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις (23-27.11.2016)




Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: 
http://www.griechische-filmtage-nbg.de.

ΠΗΓΗ
europolitis.eu
Hellastv.de
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου