ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΓΕΦΥΡΕΣ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ 2019- «Συντήρηση Αρχαιοτήτων»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.) και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ), συνεχίζουν την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία τους με το πρόγραμμα δράσεων «Γέφυρες» με θέμα για φέτος «Γέφυρες: Ανοιχτά Μουσεία 2019». Η πρώτη δράση, με τίτλο «Συντήρηση Αρχαιοτήτων», θα πραγματοποιήθηκε σήμερα στις  10:00 το πρωί, στο εργαστήρι συντήρησης του Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου.


Οι υπεύθυνοι του προγράμματος συντηρητές και αρχαιολόγοι μας υποδέχθηκαν εγκάρδια και μας ξενάγησαν στο χώρο της επίπονης και τόσο σπουδαίας εργασίας τους.
Οι παρευρισκόμενοι είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε από κοντά την χάλκινη λάρνακα που εμφανίζεται στην φωτογραφία της δράσης που περιείχε καρπούς και κουκούτσια ροδιού και σταφυλιού καθώς και τμήματα υφάσματος. Όλα αυτά μαζί με μικρά αγγεία αποτελούσαν μέρος προσφορών στους αρχαίους θεούς. Μάθαμε για τον αγώνα των εργατών και των συντηρητών να καταφέρουν ενάντια στον χρόνο να προστατέψουν το εύρημα από την αλλοίωση λόγω του οξυγόνου και της υγρασίας. Να βρουν άμεσα τα κονδύλια για την συντήρησή του σε κατάλληλο περιβάλλον σε ειδική προθήκη και ψυγείου για την κατάλληλη θερμοκρασία μέχρι να γίνουν οι εργασίες συντήρησης. Το εύρημα πέρασε και από το στάδιο της αξονικής τομογραφίας, ώστε να γίνει η αποκατάσταση και η ανάσυρση των ευρημάτων με λεπτομέρεια ακρίβειας χιλιοστού, ώστε να αποφευχθούν ζημιές. 







Ακόμη είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την διαδικασία της συντήρησης μέσω διαφανειών και να δούμε μέσο  ειδικού μικροσκοπίου αρχαία νομίσματα πριν και μετά την αποκατάσταση συντήρησης. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε σ όλους του χώρους του Μουσείου και ιδιαίτερα στην Ρωμαϊκή αίθουσα όπου έχουν γίνει αλλαγές μετά την αποδόμηση των περίφημων 285 ''κλεμμένων'' αντικειμένων , των  επαναπατρισθέντων αρχαιοτήτων  του  Μουσείου Κορίνθου, όπου το 1990 ληστές διέρρηξαν το κτίριο και τραυμάτισαν σοβαρά τον φύλακα.
Εννέα χρόνια αργότερα τα περισσότερα από αυτά, τα 263 εντοπίσθηκαν στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών και επιστράφηκαν στην Ελλάδα.
 Λείπουν όμως ορισμένα πολύ σημαντικά.




Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τους συντηρητές και Αρχαιολόγους για την εξαιρετική αυτή δράση που μας έφερε τόσο κοντά με τα ευρήματα που άλλοτε τα βλέπουμε μέσα από προθήκες στα μουσεία, χωρίς να γνωρίζουμε τον μόχθο και την μεγάλη διαδρομή αποκατάστασης που υπάρχει για να φτάσουν μπροστά στα μάτια μας.
Είναι σπουδαία άλλωστε αυτή κάθε αυτή η δουλεία του Αρχαιολόγου,του συντηρητή αρχαιοτήτων μέχρι και του απλού εργάτη που θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των χωμάτων.

Μια μικρή μυρμηγκοφωλιά ανθρώπων που δίνουν την δυνατότητα στο τόσο μακρινό αρχαίο μας παρελθόν να μας ''μιλήσει'' να βρεθούμε απέναντί του πρόσωπο με πρόσωπο.



Ξενάγηση στην Ρωμαϊκή αίθουσα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΏΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΊΝΘΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΠ.Σφυράκης
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου