ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Προσλήψεις Αρχαιολογίας και ΔΕΗ



Θεσσαλονίκη 21 Απριλίου 2017

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν Αρχαιότητες στη Ελλάδα και μάλιστα στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.


· Μα χρόνια τώρα η διαδικασία είναι γνωστή και συγκεκριμένη:
· Γεωτρήσεις για εύρεση κοιτασμάτων,
· Απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις όπου χρειάζεται,
· Αρχαιολογική έρευνα και σωστική Ανασκαφή όταν χρειάζεται,
Και αυτά, για να παραδοθούν τα οικόπεδα-τομείς στην ΔΕΗ και να αρχίσουν οι εργασίες εξόρυξης του λιγνίτη.



Η ΔΕΗ ορίζει τις περιοχές ενδιαφέροντος τα χρονοδιαγράμματα και το όριο της χρηματοδότησης ανάλογα με τον δικό της σχεδιασμό και τις δικές της ανάγκες. Οι εργασίες αρχίζουν εποχικά και μόνον μετά από συμφωνία και συναίνεση τριών υπουργείων.
Οι εργαζόμενοι του Υπ.Πο.Α. επιλέγονται με συγκεκριμένες διαφανείς διαδικασίες και εργάζονται με ολιγόμηνες συμβάσεις σε δύσκολες και ακραίες συνθήκες για να ανακαλύψουν, διασώσουν, μελετήσουν και αναδείξουν καλά κρυμμένα μυστικά των προγόνων μας στην γη της Μακεδονίας.
Γιατί σε αυτήν την γη είναι θαμμένοι δύο θησαυροί. Ένας είναι ο λιγνίτης που διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και δεύτερος αλλά πιθανότατα σημαντικότερος η ανακάλυψη τεκμηρίωση και διαφύλαξη-έκθεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι του Υπ.Πο.Α.
Χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία και από τα δύο μέρη για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη από τους δύο αυτούς θησαυρούς.
Είναι λοιπόν υποχρέωση της ΔΕΗ (Αρχαιολογικός νόμος 3082/2002 ) να χρηματοδοτεί το ανασκαφικό έργο στα Ορυχεία της και με μία διαφορετική και έξυπνα επιχειρηματική προσέγγιση να έχει μέχρι και έσοδα από τα ευρήματα και την έκθεσή των.

ΠΗΓΗ:
ΕΝΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΥΠ.ΠΟ. Β.ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για την Παγκόσμια ημέρα Μνημείων



Την Τρίτη 18 Απριλίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών 2017 θα είναι ελεύθερη είναι η είσοδος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο θα είναι όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μνημεία και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό ωράριο λειτουργίας τους από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.


Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς,που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.



Κυριακή 16 Απριλίου 2017

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ!!!...

Αυτό το... αρνί σίγουρα ΔΕΝ το έχετε ξαναδεί – Οι φωτογραφίες που κάνουν θραύση!!!


Τι και αν οι Έλληνες έχουν «γονατίσει» από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, δεν λένε το βάλουν κάτω! Γιορτάζουν το Πάσχα, όπως ορίζει η παράδοση στην Ελλάδα! Με αρνί στη… σούβλα!
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο οβελίας δεν είναι ολόκληρος, καθώς δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για να καλύψουν πλήρως το πασχαλινό τραπέζι;


Κάποιοι εξακολουθούν να διατηρούν το χιούμορ τους και να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή με την οικογένειά τους. Όπως μία οικογένεια στην Κόρινθο, η οποία φέτος κάνει Πάσχα με μισό… αρνί. Ή μάλλον ούτε μισό, καθώς όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, στη σούβλα έχουν μπει μόνο το κεφάλι και τα μπούτια του οβελία.




Κι αν αναρωτιέστε γιατί δεν μπήκε στο φούρνο;
 Γιατί οι Έλληνες παραμένουμε πάντα πιστοί στις παραδόσεις μας!

ΠΗΓΗ
http://www.stroumfaki.gr

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Aπρίλης ο μήνας της Αφροδίτης


Η λέξη Απρίλιος ετυμολογείται από το λατινικό Aprillis, από το ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη.
Τα ονόματα και των 12 μηνών, λένε λανθασμένα ότι τα δανειστήκαμε από τους Λατίνους, μαζί και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία που προτάθηκε το 1119 (!) από τον Philippe de Taon, το όνομα του μήνα, Aprilis, προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί 8 αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός.

Αρης, Αφροδίτη, Ηφαιστος.
Ήρθε όμως ο Emile Benveniste, ένας σπουδαίος γλωσσολόγος του καιρού μας, να αποδείξει ότι η ευφυής εξήγηση του μεσαιωνικού λογίου ήταν λαθεμένη: ο Απρίλιος, είπε, προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά, μεσολάβησαν οι Ετρούσκοι, κι ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι Ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά) κι απ' αυτόν έχει πάρει τ' όνομά του. Όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Άλλωστε, οι ίδιοι οι Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό – «ο Απρίλιος είναι της Αφροδίτης», είχε πει ο Βάρρων.
Ο Απρίλιος μέχρι την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα περιελάμβανε 29 ημέρες και από τότε 30. Το 65 μ. κ.ε. ο Νέρων προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Νερώνιο (Neronius) σε ανάμνηση της σωτηρίας του μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στην οποία συμμετείχε και ο δάσκαλός του Σενέκας.


Πολλές, πάντως, ήσαν οι γιορτές των αρχαίων Ρωμαίων οι οποίες ήσαν αφιερωμένες σε διάφορους θεούς τους, όπως στην Αφροδίτη και τον Απόλλωνα (την 1η Απριλίου), στην Κυβέλη (τα Μεγαλήσια από τις 4 έως τις 10 Απριλίου), ενώ στις 22 Απριλίου γιορτάζονταν (με ανάλογες κρασοκατανύξεις) τα Vinalia priora, οι πρώτες γιορτές κρασιού του έτους.
 Στα τέλη του μήνα ξεκινούσαν επίσης και τα Floralia, τα Ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμήν της θεάς της βλάστησης και της Άνοιξης, της Flora.
Η «Πρωταπριλιά» με τα αθώα (και μερικές φορές καθόλου αθώα) ψέματά της είναι ένα πανευρωπαϊκό έθιμο. Στην Ελλάδα το αρχαίο αυτό έθιμο έφτασε, την εποχή των Σταυροφοριών κι έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλιο ο καιρός καλοσύνευε συνήθιζαν την πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν φυσικά με άδεια χέρια, κι έτσι κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια. Στη χώρα μας διαγωνίζονται για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα, όπως το: «Έλα να πούμε ψέματα/ ένα σακί γιομάτο/ φόρτωσα ένα μπόντικα/ σαράντα κολοκύθια/ κι απάνου στα καπούλια του/ ένα σακί ρεβύθια».


Ο Ελληνικός λαός αποκαλεί τον μήνα αυτόν και με τα ονόματα Απρίλης, Απρίλες. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται οι καθ΄ αυτού μήνες των λουλουδιών εξ ου και η ονομασία Απριλομάης: "Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα". Χάρη στην ανοιξιάτικη σύνδεσή του ο Απρίλης τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους ποιητές αλλά κι από τον λαό μας: «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη» και «Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε». 
Η ενασχόληση, επίσης, του λαού μας με την γεωργία μάς έχει κληροδοτήσει και πολλές άλλες παροιμίες και δημώδη στιχάκια. Για τις απριλιάτικες βροχές, για παράδειγμα, λέγεται το εξής: «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα».
Σ’ άλλες πάλι περιοχές ο Απρίλης αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης) επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες. Αποκαλείται και τιναχτοκοφινίτης επειδή τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν: «Απρίλης, γρίλλης, τιναχτοκοφινίτης». Οι κτηνοτρόφοι, και οι Σαρακατσάνοι, στις παραδόσεις, τα παραμύθια και τα τραγούδια τους συνδέουν τον Απρίλη με την αρχαία ιστορία του Περσέα και της Ανδρομέδας.



ΠΗΓΗ
terrapapers.com