ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ-COVID-19

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΧΑΙΟΥ,ΝΕΕΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ







Για τέταρτη χρονιά συνεχίστηκαν οι υποβρύχιες έρευνες στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου από το Lechaion Harbour Project. Το Lechaion Harbour Project αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα υπό τη διεύθυνση της Εφορείας και με σκοπό τη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο. Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της αρχαίας Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη αλλά και στραμμένο προς τη δύση, αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου. Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του δρος Δ. Κουρκουμέλη (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) και του δρος B. Lovén (SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen) και χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation και το Ίδρυμα Carlsberg.

In situ καθαρισμός και συντήρηση των ξύλινων δοκών του μόλου (Φωτ Β. Τσιαΐρης, 2016)

Κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2016 το Lechaion Harbour Project διεξήγαγε ανασκαφές και ψηφιακές αποτυπώσεις στην περιοχή του διαύλου εισόδου (Entrance Channel) του εξωτερικού λιμένα. Διεξήχθησαν επίσης για πρώτη φορά λεπτομερείς ψηφιακές τοπογραφικές αποτυπώσεις στα λιμενικά κατάλοιπα του εσωτερικού λιμένα. Τα παρακάτω συνοψίζουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα της φετινής ερευνητικής περιόδου:
Αποτυπώθηκε ψηφιακά και σχεδιαστικά τμήμα αποβάθρας μήκους 117 μέτρων και πλάτους 5,4 μέτρων στον εσωτερικό λιμένα, νότια του διαύλου εισόδου. 




Η αποβάθρα διατηρείται σε ύψος δύο δόμων και δεν έχει προς το παρόν αποκαλυφθεί πλήρως. Η τεκμηρίωση και η συσχέτισή της με τις λιμενικές κατασκευές του εξωτερικού λιμένα που ανασκάφηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρονολόγησή του. Παράλληλα, αποτυπώθηκαν ψηφιακά και άλλα ορατά κατάλοιπα λιμενικών έργων της περιοχής του εσωτερικού λιμένα κατά μήκος των καναλιών και διεξήχθη λεπτομερής τοπογραφική τεκμηρίωση της έκτασης και του μεγέθους των εσωτερικών λιμενολεκάνων.




ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αυτή η μικρού μήκους ταινία προσφέρει μια επισκόπηση των ερευνών και τις ανακαλύψεις του Έργου Λιμάνι  Λεχαίου 2016. Η εργασία τόσο στο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του Λιμανιού του Λεχαίου - την κύρια πόλη λιμάνι της αρχαίας Κορίνθου  - το έργο οριοθετείται τα δύο συγκροτήματα των περιοχών του Λιμανιού για η πρώτη φορά. Κατά τη διαδικασία ανακαλύφθηκαν  και τεκμηριώθηκαν πολύ σπάνιες ξύλινες κατασκευές που περιλαμβάνουν μέρος του μώλου που συνέδεε το εσωτερικό και το εξωτερικό του Λιμανιού.

Υποβρύχιο & επίγειο βίντεο: Βασίλης Tsiairis
Drone βίντεο: Σπύρος Κοκκινάκης
επεξεργασία βίντεο: René Lindekrone Christensen
Μουσική & ηχητικά εφέ: Morten Bolvig
Διευθυντής & Παραγωγός: Bjørn LOVEN
Χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κάρλσμπερκ(Carlsberg)




Αποτυπώθηκαν ψηφιακά και σχεδιαστικά τα κατάλοιπα μνημειακής κατασκευής στο μέσον της κεντρικής λιμενολεκάνης. Η κατασκευή έχει διαστάσεις περίπου 9×9 μέτρα και σώζεται σε ύψος 3 δόμων. Αποτελείται από ορθογώνιους δόμους που φέρουν ίχνη λαξευτών τόρμων. Η χρήση της παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστη.



Δυτικά του διαύλου εισόδου, είχαν εντοπιστεί και αποτυπωθεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους τα κατάλοιπα κάθετων ξύλινων δοκών που πιθανώς αποτελούσαν τμήμα του ανατολικού μόλου. Κατά τη φετινή περίοδο, διερευνήθηκε ανασκαφικά τμήμα της δυτικής πλευράς του μόλου, σε τομή μήκους 6,3 μέτρων, και αποκαλύφθηκαν 40 δοκοί in situ (μέγιστο σωζόμενο ύψος 1,30 μ. και με διάμετρο περίπου 0,18 μ. έκαστη) παράλληλα με το δυτικό μέτωπο του μόλου. Η κατασκευή φαίνεται να οριοθετεί τμήμα λιθοδομής, τα κατάλοιπα της οποίας σώζονται επίσης. 


Ο Αρχαιολόγος Γιάννης Σαπουντζής ανασκάψει ένα κώδωνα για προβλήτα (Βασίλης Tsiairis © LHP 2015)

Η μελέτη των σωζόμενων ξύλινων δομικών στοιχείων καθώς και η πιθανή παρουσία και άλλων οργανικών καταλοίπων στην περιοχή θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους κατασκευής λιμενικών έργων κατά την Ύστερη αρχαιότητα. Η συντήρηση και προστασία των ξύλινων ευρημάτων έγινε επί τόπου με τη χρήση υλικών με τις απαραίτητες περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές.



Τμήμα κίονα που εντοπίστηκε στην περιοχή βόρεια του διαύλου εισόδου.(Φωτ.Β.Τσιαίρης)

Στο βορειοανατολικό τμήμα του διαύλου εισόδου και σε απόσταση 46,6 μέτρων από την ακτογραμμή διεξήχθη υποβρύχια ανασκαφή και αποτύπωση στα κατάλοιπα κατασκευής μήκους 23,4 μέτρων με κατεύθυνση ανατολικά προς δυτικά. Η κατασκευή αυτή φαίνεται να οριοθετεί το ανατολικότερο και το βορειότερο άκρο του μετώπου του αρχαίου λιμένα. Αποτελείται από ευμεγέθεις δόμους που φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους. Σε πολλούς δόμους οι μολυβδοχοημένοι μεταλλικοί σύνδεσμοι σώζονται ακέραιοι.





Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι γεωφυσικές έρευνες και οι δειγματοληψίες πυρήνων ιζημάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστιάζοντας κυρίως στις λιμενολεκάνες και τα κανάλια του εσωτερικού λιμένα. Σκοπός των ερευνών ήταν να μελετηθεί η στρωματογραφία και η γεωμορφολογία των λιμενολεκάνων και των καναλιών που τις συνέδεαν ώστε να ανασυντεθεί η παλαιογεωγραφία της περιοχής και να εντοπιστούν κατάλοιπα λιμενικών κατασκευών και άλλων ευρημάτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού ή κάτω από τις αποθέσεις ιλύος.


Αρχαιολόγος σχεδιάζει μετατοπισμένο δόμο στην περιοχή του διαύλου εισόδου. Ο δόμος φέρει ακέραιους τους μεταλλικούς συνδέσμους

Το 2016 το έργο Λιμάνι Λεχαίου.
 Για πρώτη φορά, καθορίζεται και να τεκμηριώνεται το πολύπλοκο σύστημα του λιμανιού του Λεχαίου, του κύριου λιμανιού της αρχαίας Κορίνθου και ενός από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα Αρχαιότητας. Αυτό το σύντομο βίντεο προσφέρει ένα ταξίδι από το Εξωτερικό λιμάνι στο εσωτερικό Λιμάνι  και πίσω στο χρόνο για να τον 5ο και 6ο αι. Μ.Χ.

Drone βίντεο: Σπύρος Κοκκινάκης
Artwork: Γιάννης Νάκας
Μουσική & ηχητικά εφέ: Morten Bolvig
Βίντεο μοντάζ & φωτο-σε-ταινία: René Lindekrone Christensen
Διευθυντής & Παραγωγός: Bjørn LOVEN

Χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κάρλσμπερκ(Carlsberg)




Η έρευνα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη και τη βοήθεια της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δρος Α. Σίμωσι.

TO ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΛΜΠΕΡΓΚ(carlsberg)









Από τη δεκαετία του 1870, η Carlsberg είχε γίνει μια πολύ επιτυχημένη ζυθοποιεία και ο ιδρυτής, ΤΖ.Τζάκομπσεν(JC Jacobsen), ήθελε να μοιραστεί την επιτυχία του με τη χώρα του. Το 1876, ήταν ο ίδιος που χρησιμοποίησε σημαντικές ποσότητες κεφαλαίου της ζυθοποιίας για να δημιουργήσει το Ίδρυμα Carlsberg.


H ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΡΛΣΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ

Σκοπός του Ιδρύματος ήταν να διαχειρίζεται το Εργαστήριο Carlsberg και την υποστήριξη της Δανίας στην επιστημονική έρευνα στους τομείς των φυσικών επιστημών, των μαθηματικών, της φιλοσοφίας, των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.  διοικούνταν από πέντε Trustees που εκλέγονται από τη Βασιλική Δανική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων.
Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης με το γιο του Καρλ, JC Jacobsen ήταν να άφήσει το ζυθοποιείο του στο Ίδρυμα, όταν πέθανε το 1887. Πήρε επίσης την ιδιοκτησία του Καρλ Jacobsen και στη νέα Carlsberg Ζυθοποιία το 1902.




Το Ίδρυμα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 51% των ψήφων. Οι Trustees κάθισαν στο Διοικητικού Συμβουλίο της Carlsberg  και ο πρόεδρος του Ιδρύματος είναι πρόεδρος της Carlsberg.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ΕΔΩ

ΩΚΕΑΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ




ΠΗΓΕΣ
archaiologia.gr
Carlsbergfondet(youtube)
https://en.wikipedia.org/wiki/Carlsberg_Foundation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου