Ποιοι είναι οι Yazidis, και γιατί το ISIS θέλει να τους εξολοθρεύσει;
Οι Γιαζίντι, ή Γεζίντι (κουρδικά: Êzidî, ελληνοποιημένο: Γιαζιντίτες ή Γιεζιντίτες), είναι κουρδική εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες. Οι Κούρδοι Γεζίντι διατηρούν στοιχεία του κουρδικού πολιτισμού. Ζουν στην επαρχία της Νινευή του βορείου Ιράκ. Στην Ασία υπάρχουν κι άλλες κοινότητες Γιαζιντιτών στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες όμως βρίσκονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε παρακμή, με τα περισσότερα μέλη τους να έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.
Η θρησκεία τους, ο Γιαζιντισμός, αποτελεί κλάδο του Γιαζντανισμού και θεωρείται ως ένα εξαιρετικώς συγκριτικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει επίσης ζωροαστρικά στοιχεία, ενώ προστέθηκαν και τμήματα του ισλαμικού σουφικού δόγματος, το οποίο εισήχθη στην περιοχή από τον σεΐχη Αντί ιμπν Μουσαφίρ το 12ο αιώνα μ.Χ.
Οι Γιαζίντι πιστεύουν στον Θεό ως δημιουργό του κόσμου, τον οποίο έθεσε υπό τη φροντίδα επτά θεϊκών υπάρξεων ή αγγέλων, ο αρχηγός των οποίων είναι ο Μελέκ Τάους, ο άγγελος Παγώνι όπως ονομάζεται.
Γιαζίντι στο όρος Σινγιάρ, στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, τη δεκαετία του 1920 |
Ιστορικώς, οι Γιαζιντίτες ζούσαν αρχικά σε κοινότητες του σημερινού Ιράκ, Συρίας και Τουρκίας, ενώ υπήρχαν αξιοσημείωτοι πληθυσμοί τους στην Αρμενία και τη Γεωργία. Παρόλα αυτά, τα γεγονότα του 20ου αιώνα επέφεραν σημαντικές δημογραφικές αλλαγές στις περιοχές αυτές και μαζική μετανάστευση. Ως αποτέλεσμα, ο πραγματικός αριθμός των Γιαζιντιτών δεν είναι ξεκάθαρος σε πολλές περιοχές και οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του συνολικού τους πληθυσμού ποικίλουν.
Ο κύριος όγκος των Γιαζίντι ζει στο Ιράκ, όπου αποτελούν σημαντική μειονότητα.Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοινοτήτων στο Ιράκ διαφέρουν σημαντικά, κάνοντας λόγο μεταξύ 70.000 και 500.000. Είναι συγκεντρωμένοι στο βόρειο Ιράκ στην επαρχία Νινευή. Οι δύο μεγαλύτερες κοινότητες είναι στη Σεχάν, βορειοανατολικά της Μοσούλης και στη Σινγιάρ στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, 80 χλμ. δυτικά της Μοσούλης. Στη Σεχάν υπάρχει ο ναός του σεΐχη Αντί ιμπν Μουσαφίρ στο Λάλις. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η κοινότητα της Σεχάν μαχόταν για κυριαρχία εναντίον της πιο συντηρητικής κοινότητας της Σινγιάρ.
Το δημογραφικό προφίλ των Γιαζιντιτών του Ιράκ, ενδέχεται να έχει αλλάξει σημαντικά από την αρχή του Πολέμου στο Ιράκ το 2003 και την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Στη Συρία οι Γιαζίντι ζουν σε δύο κοινότητες, μία στην περιοχή Τζαζίρα και μια άλλη στο Κουρντ-Νταγ. Επίσης και στη Συρία ο αριθμός τους είναι ασαφής. Το 1963 ο πληθυσμός τους υπολογιζόταν σε περίπου 10.000, σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού, αλλά οι αριθμοί της απογραφής του 1987 είναι δυσεύρετοι. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ίσως είναι μεταξύ 12.000-15.000 οι Γιαζιντίτες στη Συρία, αν και περισσότεροι από τους μισούς εικάζεται ότι έχουν μεταναστεύσει από τη χώρα τη δεκαετία του 1980. Επιπλέον δυσχέρειες στις εκτιμήσεις προκαλούν οι 50.000 πρόσφυγες Γιαζίντι που κατέφθασαν από το Ιράκ λόγω του Πολέμου το 2003.
Η κοινότητα στην Τουρκία μειώθηκε δραστικά κατά τον 20ο αιώνα. Μέχρι το 1982 είχε μειωθεί στα 30.000 άτομα και το 2009 είχαν απομείνει λιγότεροι από 500 Γιαζίντι. Οι περισσότεροι μετανάστευσαν στη Ευρώπη και ειδικώς στη Γερμανία. Αυτοί που παρέμειναν κατοικούν κυρίως στην περιοχή της Τουρ Αμπντίν.
Οι εκτιμήσεις για τις κοινότητες στη Γεωργία και την Αρμενία ποικίλουν, αλλά και αυτές οι κοινότητες μειώθηκαν δραματικά. Στη Γεωργία, από 30.000 απέμειναν λιγότεροι από 5.000 κατά τη δεκαετία του 1990. Οι αριθμοί στην Αρμενία παρέμειναν κάπως πιο σταθεροί. Αυτή τη στιγμή εικάζεται ότι βρίσκονται 40.000 Γιαζιντίτες στην Αρμενία. Οι περισσότεροι Γεωργιανοί και Αρμένιοι Γιαζίντι παρ' όλα αυτά, μετεγκαταστάθηκαν στη Ρωσία, όπου στην απογραφή του 2002 καταγράφηκε πληθυσμός 31.273 ατόμων.
Η μαζική αυτή μετανάστευση και διασκορπισμός οδήγησε στην ύπαρξη μεγάλης Διασποράς. Η πιο σημαντική είναι στη Γερμανία, όπου η κοινότητα των Γιαζιντιτών αριθμεί πάνω από 40.000 άτομα. Οι περισσότεροι είναι από την Τουρκία και πιο πρόσφατα από το Ιράκ, μένοντας στα δυτικά γερμανικά κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και Κάτω Σαξονίας.Από το 2008, η Σουηδία διαπιστώνει σημαντική αύξηση στην κοινότητα Γιαζιντιτών μεταναστών, η οποία έφτανε πλέον τους 4.000 ανθρώπους το 2010. Στην Ολλανδία, υπάρχει επίσης μια μικρότερη κοινότητα Γιαζίντι. Άλλες κοινότητες της γιαζιντικής Διασποράς υπάρχουν στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Αυστραλία. Ο συνολικός πληθυσμός τους σε όλες αυτές τις χώρες είναι μάλλον μικρότερος από 5.000.
Οι Γιαζίντι είναι κουρδόφωνος πληθυσμός που έχει προσκολληθεί πνευματικά σε ένα κλάδο του Γιαζντανισμού που συμπλέκει στοιχεία του Μιθραϊσμού, των προϊσλαμικών θρησκευτικών παραδόσεων της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.
Η κεντρική λατρευτική τοποθεσία τους βρίσκεται στο Λάλις, βορειοανατολικά της Μοσούλης. Οι Γιαζιντίτες αυτοονομάζονται Εζίντι και σε μερικές περιοχές Ντασίνι (από το όνομα κάποιας φυλής τους). Κάποιοι λόγιοι θεωρούν ότι το όνομα Γιαζίντι προέρχεται από από την παλαιοϊρανική λέξη γιαζάτα, που σημαίνει θεϊκό ον, αλλά οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι προκύπτει από το χαλίφη των Ομεϋαδών, Γιαζίντ Α΄. Οι ίδιοι οι Γιαζίντι πιστεύουν ότι το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη Γιέζνταν ή Έζιντ (Θεός).[8] Οι πολιτιστικές πρακτικές τους είναι αισθητά κουρδικής προέλευσης και σχεδόν όλοι τους μιλούν τη διάλεκτο Κουρμάντζι (βόρεια Κουρδικά), με την εξαίρεση των χωριών Μπασίκα και Μπαχαζάνι, όπου ομιλούνται τα Αραβικά. Η Κουρμάντζι είναι η γλώσσα σχεδόν όλων των προφορικών θρησκευτικών παραδόσεων των Γιαζίντι. Για αυτό το λόγο και οι ρίζες της θρησκευτικής λατρείας τους είναι λίγο ασαφείς.
Γυναίκες μαχητές Γιαζίντι στο Ιράκ |
Σε μια εκκλησία στο Αρμπίλ, ο 40-ημερών Yeshua κοιμάται σε μια κούνια, με την αδελφή του που τον κουνάει παίζοντας. Είναι μια ειρηνική σκηνή. Η μητέρα τους βρίσκεται απο πάνω τους, αλλά το πρόσωπό της δείχνει το φόβο και την απελπισία πολλές ιρακινές μειονότητες έχουν αισθανθεί τον τρόμο τις τελευταίες ημέρες.
Η σουνιτική μαχητική ομάδα ISIS, η οποία αυτοαποκαλείται το ισλαμικό κράτος, έχει ισοπέδωση το βόρειο Ιράκ, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες των μειονοτήτων να ξεριζωθούν από την γη τους και από τα σπίτια τους. Οι μαχητές έχουν αποκεφαλίσει κάποιους για να τους ''λυγίσουν'' και " βάζουν τα κεφάλια των ανθρώπων σε κοντάρια» για να τρομοκρατήσουν τους άλλους, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε.
Σχεδόν 40.000 Γιαζίντις-Yazidis έχουν παγιδευτεί στην κορυφή του βουνού Σιντζάρ-Sinjar με λίγους πόρους πολλοί μόνο με τον ελάχιστο ρουχισμό που κουβαλούν στην πλάτη τους ήμόνο με τα ρούχα που φοράνε, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε ομιλία του αργά το βράδυ της Πέμπτης.
"Αυτές οι αθώες οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια φρικτή επιλογή", δήλωσε ο Ομπάμα. «Κατεβείτε από το βουνό και θα σας σφάξουμε ή μείνετε αργοπεθαίνοντας από τη δίψα και την πείνα."
Βιάζουν τις γυναίκες των Γιαζίντι και τις πουλάνε για 25 δολάρια |
Έτσι, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που απειλούνται από το Ισλαμικό Κράτος; Και γιατί οι φανατικοί ισλαμιστές έχουν τους σταυρό τους;
ΟΙ ΓΙΑΖΙΝΤΙΣ
Οι Γιαζίντις είναι ένα από τις μικρότερες και παλαιότερες μονοθεϊστικές θρησκευτικές μειονότητες στον κόσμο. Η θρησκεία τους θεωρείται μια προ-ισλαμική αίρεση που αντλεί από το χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό και την αρχαία μονοθεϊστική θρησκεία του Ζωροαστρισμού.
Οι Γιαζίντις λατρεύουν ένα Θεό και να τιμούνε εφτά αγγέλους. Σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους και χριστιανούς, απορρίπτουν την ιδέα της αμαρτίας, του διαβόλου και την ίδια την κόλαση.
Πολλοί μουσουλμάνοι τους θεωρούν ως προσκυνητές του διαβόλου, επειδή οι Γιαζίντις τιμούν έναν άγγελο ο οποίος, κατά την παράδοση τους, αρνήθηκε να υπακούσει το Θεό.
Οι θρησκευτικές διαφορές τους, είναι ένας στόχος για δίωξη σε όλη την ιστορία τους, πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ - το 2007, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε ένα χωριό Yazidi. Πριν από αυτό, είχαν γίνει στόχος για αιώνες κάτω από την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι Γιαζίντι του Ιράκ είναι παγιδευμένοι, κρύβονται από τον ISIS στα βουνά
Πρόεδρος Ομπάμα και ο Γενικός γραμματέας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι έχουν πει ότι αν οι Γιαζίντις δεν προστατεύονται,και η σφαγή τους θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί σε μια γενοκτονία.
Για να βοηθήσουν τα παγιδευμένα άτομα, η ΗΠΑ έχουν κάνει ανθρωπιστικούς ρίψεις τροφίμων με αεροπλάνα. Ο Ομπάμα έχει εγκρίνει αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικό Κράτους που απειλούν τους Γιαζίντι εκεί.
Σύμφωνα με Έκθεση της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ το 2013, εκτιμάται ότι περίπου 500.000 Γιαζίντις ζουν στο βόρειο Ιράκ, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας. Ένας άλλος αριθμός 200.000 ζουν σε άλλα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα YezidiTruth.org.
Όπως οι Κούρδοι, που ως επί το πλείστον κατοικούν στο βόρειο Ιράκ, πολλοί στην πόλη της Σιντζάρ στη βορειοδυτική επαρχία Νινευή, που συνορεύει με κουρδική περιοχή του Ιράκ. Η επαρχία είναι η πατρίδα κυρίως Αράβων και Κούρδων, οι οποίοι έχουν παραγκωνιστεί για τον έλεγχό του για αιώνες.
Άλλοι διαμένουν επίσης στην Τουρκία, τη Συρία, την Αρμενία, το Ιράν και τα μέρη της περιοχής του Καυκάσου. Μιλούν κουρδικά και είναι κουρδικής καταγωγής, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν τους εαυτούς τους ως εθνικά διακριτικά.
Ιρακινοί Χριστιανοί.
Πριν μπουν στο στόχαστρο του ISIS, μια τεράστια μερίδα - κάποιοι λένε όσο μισό - των χριστιανών του Ιράκ εγκατέλειψαν τη χώρα κατά την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ το 2003.Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, η οποία προηγήθηκε ISIS, βάναυσα στόχευσε την χριστιανική μειονότητα της χώρας.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χριστιανοί ηγέτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι υπήρχαν 500.000 Χριστιανοί στο Ιράκ - ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά σχεδόν 300.000 κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε ένα σημείο που υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο χριστιανοί που ζούσαν στο Ιράκ.
Οι περισσότεροι Ιρακινοί χριστιανοί είναι οι Χαλδαίοι, οι οποίοι είναι κοινωνοί με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. κυρίως κατοικούν στο βόρειο Ιράκ.
Η ομάδα κομματιών της αλ Κάιντα ανέλαβε υπό τον έλεγχο της μεγαλύτερη χριστιανική πόλη της χώρας, Qaraqosh. Και τον περασμένο μήνα, οι Χριστιανοί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, είπαν ότι πρέπει να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώσει ένα πρόστιμο ή να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον"θάνατο από το σπαθί."
Οι χριστιανικές κοινότητες που πλήττονται ιδιαίτερα: ένας λαός που προσπαθεί να ξεφύγει από τα χωριά τους εξαιτίας της βίας που μαίνεται σε αυτές τις ημέρες, και σπέρνει τον όλεθρο σε ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε ο αιδεσιμότατος Φεντερίκο Λομπάρντι(Federico Lombardi), εκπρόσωπος του Πάπα Φραγκισκου της Ρώμης.
Ο Πάπας δήλωσε στο Twitter: «Ζητώ από όλους τους άνδρες και τις γυναίκες με καλή θέληση να έρθουν μαζί μου σε προσεύχειθούν για τους ιρακινούς χριστιανούς και όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς."
Τουρκμενιστάν
Η πλειοψηφία του παγκόσμιου Τουρκμενιστών, είναι τουρκόφωνοι, παραδοσιακά νομαδικός λαόςι, ζουν στο Τουρκμενιστάν και αλλού στην Κεντρική Ασία.
Αλλά μια μικρή μειοψηφία από αυτούς μπορεί να βρεθεί στη Μέση Ανατολή, κυρίως στο βόρειο Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία.
Η πόλη Ταλ Αφάρ, της οποίας ο πληθυσμός ως επί το πλείστον αποτελείται από Τουρκμενιστανούς, βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά της θρησκευτικής βίας μεταξύ σιιτών και σουνιτών κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στο Ιράκ - σε μια επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 150 άτομα το 2007.
ΠΗΓΗ
By Joshua Berlinger, CNN
el.wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου